Important Questions for AIEEE - AIEEE Question Papers






Question 2. a spy jumps from an airplane with the parachute the spy accelerate downward for some time when the parachute opens the acceleration
is suddenly
checked and the spy slowly falls on the ground explain the action of parachute in checking the acceleration?


Answer:
when the parachute is opened an upward buoyant force acts on the man apart from earths gravitational pull and the frictional force which acts upwards(and can be neglected for all practical purposes).This buoyant force deccelerates the mans velocity and thus he reaches ground safely.


Question 3. according to newtons third law each team pulls the opposite team with equal force in a tug of war why then one team wins and other loses

Answer:
The ground exerts a force on the people on both teams.This force has a horizontal component.whichever team's horizontal component is greater wins.



Question 4. suppose you are running fast in afield when u suddenly find a snake in front of you. you stop quickly. which force is responssible for your deceleration?

Answer:
Accrding to me musceles apply extra force on the ground which increases friction in the direction opposite to motion and thus we stop



Question 5. Let R be the real line. Consider the following subsets of the plane R × R.
S = {(x, y) : y = x + 1 and 0 < t =" {(x,">

Answer:
4 is correct answer.



Question 6. Two full turns of the circular scale of a screw gauge cover a distance of 1 mm on its main scale. The total number of divisions on the circular scale is 50. Further, it is found that the screw gauge has a zero error of − 0.03 mm while measuring the diameter of a thin wire, a student notes the main scale reading of 3 mm and the number of circular scale divisions in line with the main scale as 35. The diameter of the wire is

(1) 3.32 mm
(2) 3.73 mm
(3) 3.67 mm
(4) 3.38 mm


Answer:
4 is correct.
Diameter = M.S.R. + C.S.R × L.C. + Z.E. = 3 + 35 × (0.5/50) + 0.03 = 3.38 mm



Question 7. An experiment is performed to find the refractive index of glass using a travelling microscope. In this experiment distance are measured by

(1) a vernier scale provided on the microscope
(2) a standard laboratory scale
(3) a meter scale provided on the microscope
(4) a screw gauage provided on the microscope


Answer:
1 is correct..





Question 10. This question contains Statement -1 and Statement-2. Of the four choices given after the statements, choose the one that best describes the two statements.

Statement – I:
Energy is released when heavy nuclei undergo fission or light nuclei undergo fusion.

and

Statement – II
For heavy nuclei, binding energy per nucleon increases with increasing Z while for light nuclei it decrease with increasing Z.

(1) Statement – 1is false, Statement – 2 is true.

(2) Statement – 1is true, Statement – 2 is true; Statement -2 is correct explanation for Statement-1.

(3) Statement – 1is true, Statement – 2 is true; Statement -2 is not a correct explanation for Statement-1.

(4) Statement – 1 is true, Statement – 2 is False.


Answer:
4 is correct.



Question 11. While measuring the speed of sound by performing a resonance column experiment, a student gets the first resonance condition at a column length of 18 cm during winter. Repeating the same experiment during summer, she measures the column length to be x cm for the second resonance. Then

(1) 18 > x
(2) x >54
(3) 54 > x > 36
(4) 36 > x > 18


Answer:
2 is correct.


Question 12. Larger number of oxidation states are exhibited by the actinoids than those by the lanthanoids, the main reason being

(1) 4f orbitals more diffused than the 5f orbitals
(2) lesser energy difference between 5f and 6d than between 4f and 5d orbitals
(3) more energy difference between 5f and 6d than between 4f and 5d orbitals
(4) more reactive nature of the actinoids than the lanthanoids


Answer:
2 is correct answer.
Being lesser energy difference between 5f and 6d than 4f and 5d orbitals.


Question 13. Phenol, when it first reacts with concentrated sulphuric acid and then with concentrated nitric acid, gives

(1) 2,4,6-trinitrobenzene
(2) o-nitrophenol
(3) p-nitrophenol
(4) nitrobenzene


Answer:
2 is correct.



Question 14. Identify the wrong statements in the following:

(1) Chlorofluorocarbons are responsible for ozone layer depletion
(2) Greenhouse effect is responsible for global warming
(3) Ozone layer does not permit infrared radiation from the sun to reach the earth
(4) Acid rains is mostly because of oxides of nitrogen and sulphur


Answer:
3 is correct.
Ozone layer does not allow ultraviolet radiation from sun to reach earth.



Question 15. Toluene is nitrated and the resulting product is reduced with tin and hydrochloric acid. The product so obtained is diazotised and then heated with cuprous bromide. The reaction mixture so formed contains

(1) mixture of o− and p−bromotoluenes
(2) mixture of o− and p−dibromobenzenes
(3) mixture of o− and p−bromoanilines
(4) mixture of o− and m−bromotoluenes


Answer:
1 is correct.



Question 16. The first two terms of a geometric progression add up to 12. The sum of the third and the fourth terms is 48. If the terms of the geometric progression are alternately positive and negative, then the first term is

(1) –4
(2) –12
(3) 12
(4) 4


Answer:
2 is correct answer


Question 17. Let p be the statement “x is an irrational number”, q be the statement “y is a transcendental number”, and r be the statement “x is a rational number iff y is a transcendental number”.

Statement –1: r is equivalent to either q or p

Statement –2: r is equivalent to ∼ (p ↔ ∼ q).

(1) Statement −1 is false, Statement −2 is true
(2) Statement −1 is true, Statement −2 is true, Statement −2 is a correct explanation for Statement −1
(3) Statement −1 is true, Statement −2 is true; Statement −2 is not a correct explanation for Statement −1.
(4) Statement − 1 is true, Statement − 2 is false.


Answer:
4 is correct



Question 18. The mean of the numbers a, b, 8, 5, 10 is 6 and the variance is 6.80. Then which one of the following gives possible values of a and b?

(1) a = 0, b = 7
(2) a = 5, b = 2
(3) a = 1, b = 6
(4) a = 3, b = 4


Answer:
4 is correct


Question 19. A parabola has the origin as its focus and the line x = 2 as the directrix. Then the vertex of the
parabola is at

(1) (0, 2)
(2) (1, 0)
(3) (0, 1)
(4) (2, 0)


Answer:
2 is correct.



Question 20. A focus of an ellipse is at the origin. The directrix is the line x = 4 and the eccentricity is 1/2. Then the length of the semi−major axis is

(1) 8/3
(2) 2/3
(3) 4/3
(4) 5/3


Answer:
1 is correct answer



Question 21. A die is thrown. Let A be the event that the number obtained is greater than 3. Let B be the event that the number obtained is less than 5. Then P (A ∪ B) is

(1) 3/5
(2) 0
(3) 1
(4) 2/5


Answer:
3 is correct



Question 22. Sir,
I want to know the career prospects of studying B Tech PLASTIC ENGINEERING TECHNOLOGY conducted by CENTRAL INSTITUTE FOR PLASTIC ENGINEERING TECHNOLOGY.(CIPET). Whether this course is suitable for girls. What is the rate of placement of CIPET.


Answer:
Jaya,

B.Tech. in PLASTIC ENGINEERING TECHNOLOGY is a good career option. Demand for plastic engineering is good in market. There are various jobs in India and abroad in this field.
This course is suitable for girls.

More on AIEEE !

Also see:


 

iCBSE India